(placeholder)
(placeholder)

Yvonne van Mil

research / mapping

About

Studie

Yvonne (1979) studeerde architectuur aan de Technische Universiteit in Delft, waar ze zich specialiseerde in het publieke domein in de stad. In 2009 studeerde ze af met het afstudeerproject 'Ongeprogrammeerde ruimte in Scheveningen-Haven'. Na haar studie zette ze haar interesse in de geschiedenis van architectuur, stedenbouw en ruimtelijke ordening voort, door onderzoek te doen en kaarten te maken.Onderzoek

Sinds 2010 werkt Yvonne als zelfstandig onderzoeker en doet ze onderzoek naar de manier waarop dorpen, steden en landschappen veranderen. Daarbij richt ze zich op de Nederlandse ruimtelijke ordening vanaf 1800 tot heden, met als specialisatie: havensteden, regionale ontwikkeling en de wisselwerking tussen grote industrie├źn en de omgeving. Aan de hand van ruimtelijke analyses en cultuurhistorische onderzoek probeert ze ruimtelijke veranderingen in kaart te brengen en te verklaren; waarom ziet het hedendaagse landschap er uit zoals het eruitziet?


In opdracht of als zelfstandig onderzoeker publiceert Yvonne met regelmaat in tijdschriften, vakbladen en boeken. Ze is een van de auteurs van de 'Atlas van de verstedelijking in Nederland. 1000 jaar ruimtelijke ontwikkeling' (2014), het eerste overzicht van de verstedelijking in Nederland geschreven vanuit een lange termijn perspectief. Daarnaast werkte ze mee aan een boek over de ruimtelijke ontwikkeling van de Schiezone tussen Delft en Rotterdam / Schiedam, 'Atlas van de Schie. 2500 jaar werken aan land en water' (2016) en een biografie over 100 jaar Tata Steel in de IJmond, 'Door staal gedreven: Van Hoogovens tot Tata Steel 1918-2018' (2018). Samen met Marcel IJsselstijn schreef ze de landschapsbiografie 'Atlas van het Westland. 10.000 jaar ruimtelijke ontwikkeling' (2016).


Voor de Technische Universiteit Delft onderzoekt en ontwikkelt Yvonne op GIS gebaseerde onderzoeksmethoden voor het systematisch analyseren van ruimtelijke en sociale processen in stedelijke havenregio's rond de Noordzee, vanuit een lange termijn perspectief.  Kaarten

Ruimtelijke veranderingen maakt Yvonne inzichtelijk door het maken van kaarten, zowel als studiemateriaal voor onderzoek, als beeldmateriaal voor publicaties. Afgelopen jaren maakte ze onder meer kaarten voor de 'Stedenatlas Jacob van Deventer' (2018) en 'Atlas van de verstedelijking in Nederland' (2014).Recente opdrachtgevers

- Tata Steel Europa (Hoogovens IJmuiden)

- Uitgeverij THOTH in Bussum

- Erfgoedhuis Zuid-Holland

- Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)

- Technische Universiteit Delft (TUD)

- Historisch Archief Westland (HAW)

- Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

- Stichting Architecturalia

- Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC)Recente publicaties

- Bram Bouwens, Yvonne van Mil, Reinout Rutte, e.a. (2018). Door staal gedreven: Van Hoogovens tot Tata Steel 1918-2018. Bussum: THOTH.

- Yvonne van Mil (2017). Pieter Bakker Schut (1877-1952), manager in stedenbouw. Bulletin KNOB: Koninklijke Nederlandse Oudheidkundige Bond, 116(4), 209-223.

- Yvonne van Mil (2017). Wederopbouw van de tuinbouw 1945-1965: Een vergelijking van de Bollenstreek met het Westland. Tijdschrift voor Historische Geografie, 2(1), 35-51.

- Yvonne van Mil & Marcel IJsselstijn (2016). Atlas van het Westland. 10.000 jaar ruimtelijke ontwikkeling. Bussum: THOTH.

- Jaap Evert Abrahamse, Menne Kosian & Ad van der Zee (red.), Atlas van de Schie. 2500 jaar werken aan land en water. Bussum: THOTH.

- Jaap Evert Abrahamse en Reinout Rutte (red.), Atlas of the Dutch Urban Landscape: A Millennium of Spatial Development. Bussum/Delft: THOTH.

- Yvonne van Mil (2015). Het Gewestelijk plan Zuid-Holland-West en de opkomst van de regionale planning in Nederland. Historisch Geografisch Tijdschrift, 33(2), 77-87.

- Jaap Evert Abrahamse en Reinout Rutte (red.), Atlas van de verstedelijking in Nederland. 1000 jaar ruimtelijke ontwikkeling (Bussum, 2014).